Misschien wel het lekkerste recept wat hier in huis op tafel komt:
‘mama’s pompoenrisotto met salie’!
Ik (Rebecca) maak dit recept al jaren en inmiddels bijna met mijn ogen dicht. De herfstmaanden smullen we er extra vaak van omdat de pompoenen dan in overvloed te koop zijn. Maar natuurlijk ook omdat we pompoenen kunnen oogsten uit eigen moestuin.
Verse oogst uit eigen moestuin jaar 2019
En dat.. dat is echt nog zoveel lekkerder! 100% biologische pompoen uit eigen tuin smaakt net nog wat lekkerder.
Wist je dat?
Wist je dat pompoenen behoren tot de oudste bekende gewassen en oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen? De oranje pompoen wordt veel gegeten in Nederland en bevat rijkelijk de vitamine A, C en E. Ook bevat de pompoen veel vezels wat goed is voor de darmwerking (bron: Juglen Zwaan – De voedingswijzer)
Wij zijn dus gek op pompoenen, heerlijk uit de oven met wat olijfolie en tijm. Maar ook in een soepje met wat andere wintergroenten.
Maar met stip op 1 dus de biologische en vegetarische pompoenrisotto met salie! Op veler verzoek in onze Instagrampoll hier het (niet meer zo geheime) recept.
Recept Pompoenrisotto met salie
Ingrediënten voor 2/3 personen
250/300 gram Risotto rijst (bijv. Principato di lucedio Riso Arborio) |
1 liter groente bouillon (ik gebruik Zonnatura groentebouillon) |
1 middelgrote (biologische) ui |
2 teentjes (biologische) knoflook |
100 ml droge witte wijn (biologisch – bijv. sauvignon blanc) |
halve biologische oranje pompoen (met schil) |
handje vol salie (eigen tuin) |
150 gram geraspte Parmezaanse kaas (biologisch) |
75 gram (biologische) ongezouten roomboter |
3 el (biologische) extra vierge olijfolie |
2 el (biologische) olijfolie om in te bakken |
3 el (biologische) mascarpone |
handje pijnboompitten (optioneel) |
Voor iedere risotto geldt dat de basis vrijwel altijd gelijk is. Mijn basisrecept komt oorspronkelijk uit het boek Jamie’s Italië van Jamie Oliver. Zijn Risotto Bianco is waar ik mijn basisrisotto op gebaseerd heb.
Stap 1
Halveer de pompoen en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in grove stukken en stoom in 20 minuten zacht (ik ben echt fan van mijn stoommachine, ik gebruik deze stoomkoker). Ben je niet in het bezit van een stoomkoker, dan kun je de pompoen ook zacht koken, let op dat je de pompoen na het koken goed laat uitlekken.
Stap 2
Warm de bouillon op. Pel de ui en hak fijn. Bak het uitje in een klontje boter en voeg geperste knoflook toe. Laat het niet bruin worden, maar laat op een zacht vuur warm worden.
Voeg de risotto rijst toe en zet het vuur wat hoger (blijf roeren, zorg dat het niet aanbrand). Als de korrels glazig zijn blus je de rijst af met de wijn.
De alcohol verdampt en het ruikt nu al heerlijk!
Stap 3
Nu is het tijd voor de bouillon. Zodra de wijn volledig is opgenomen door de rijst mag de eerste soeplepel bouillon erbij. Zet het vuur laag en blijf roeren, zodat de rijst de tijd heeft om langzaam de bouillon op te nemen en niet aan te bakken. Is de eerste soeplepel goed opgenomen mag er een volgende lepel erbij. Herhaal dit proces tot alle bouillon op is. Dit proces duurt ongeveer 15/20 minuten. Proef tussendoor of de rijst al gaar (zacht) is. Is de rijst nog niet gaar, maar is de bouillon op, voeg dan nog wat heet/kokend water toe.
Stap 4
Een hele belangrijke stap in het proces naar de perfecte risotto. Zet het vuur uit! Strooi de helft van de parmazaanse kaas over de risotto, voeg de boter en mascarpone toe (NIET ROEREN) en doe de deksel op de pan. Laat dit geheel een paar minuten nagaren.
Stap 5
Prak de gestoomde pompoen (inclusief de zacht geworden schil) glad of pureer in de keukenmachine.
Bak de salie (alleen de blaadjes) op hoog vuur in de bak olijfolie.
Stap 6
Neem de deksel van de pan met de risotto en roer het geheel goed door. Proef en voeg indien nodig verse peper (en/of zout) toe naar smaak.
Voeg de geprakte pompoen toe en roer nogmaals tot een geheel.
Stap 7
Je heerlijke risotto is klaar!
Verdeel de pompoenrisotto over de borden en maak af met Parmezaanse kaas, salie, el olijfolie en pijnboompitten (of pompoenpitten!)
EET SMAKELIJK!
Ga jij het recept een keer proberen? Deel het dan met ons!
Ps: deze blog bevat affiliate links voor bol.com